Valoració molt positiva del primer any d'Alletafarma, el servei de suport a la lactància materna que es fa a les farmàcies

[01-08-2019]
 • De l'1 al 7 d'agost se celebra la Setmana Mundial de la lactancia materna
 • 22 farmàcies de la província de Tarragona formen part d’aquest programa oferint suport
 • Tarragona, 01 d'agost de 2019

  El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT), a través del Grup de Treball (GdT) Lactància materna: formació, promoció i suport des de la farmàcia, valora satisfactòriament el primer any d’Alletafarma, el servei de salut sobre l’alletament matern que s’ofereix a 22 farmàcies de la demarcació de Tarragona.

  Aquesta iniciativa, que va iniciar-se just fa un any en el marc de la Setmana Mundial de la Lactància Materna, es desenvolupa en 15 poblacions diferents del territori. Així, les farmàcies col·laboren aconsellant, orientant i informant estan identificades com un punt de referencia en relació a l’alletament matern.

  lactancia

  Tània Piqué, Vocal d’Oficina de Farmàcia del COFT i membre del GdT Lactància Materna, expressa que “des del COFT ens sentim molt satisfets d'Alletafarma, un projecte multidisciplinari, que està actiu i en constant formació per ajudar i donar suport a les mares que ens demanen consell a les nostres farmàcies”. En aquest sentit, el programa facilita que els farmacèutics puguin donar resposta als dubtes de moltes lactants que acudeixen a la farmàcia a demanar consell, gràcies a la formació que han rebut per part de pediatres i llevadores. A més, en els casos que es considera necessari, els farmacèutics deriven les consultes i els casos a aquests especialistes.

  Per la seva part, Roser Olivella, farmacèutica i membre del GdT Lactància Materna del COFT, posa en relleu la proximitat d'aquest servei “a peu de carrer” i destaca que, “com a professionals sanitaris, la promoció i la protecció de la lactància materna és una prioritat”. Una altra de les farmacèutiques membre d'aquest GdT, Mireia Curto, manifesta que “volem acompanyar a les mares durant l’etapa d’alletament perquè no se sentin soles en cap moment. Des de la farmàcia farem el possible per ajudar-les en aquest període tan entranyable aconsellant-les de la manera més apropiada en cada cas”. De fet, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana la lactància materna com a alimentació exclusiva durant els sis primers mesos de vida del nadó.

  Entre els temes més consultats durant el període d’alletament es troben la interacció entre medicaments i lactància, l’agafament al pit, la pujada de la llet, crisi o brot de creixement, mastitis, entre altres. Així, des del GdT Lactància Materna del COFT, i sempre en col·laboració amb altres professionals sanitaris especialistes, com pediatres i llevadores, han donat resposta a aquestes situacions molt demandades mitjançant l’elaboració d’unes fitxes informatives de suport.

  Alhora, amb la finalitat d’oferir un servei d’orientació uniforme, tots els farmacèutics que formen part d’aquest projecte han realitzat una completa formació teòrica i pràctica per part de llevadores i metges. En aquest sentit, Sílvia Moyano, farmacèutica i també membre del GdT, coincideix que “des d’Alletafarma es contribueix amb molta il·lusió i dedicació perquè les mares lactants rebin un assessorament proper i de qualitat”.

  Els establiments que ofereixen el servei d'Alletafarma estan ubicats a Banyeres del Penedès, Calafell, Constantí, Cunit, El Vendrell, Els Pallaresos, l’Ametlla de Mar, Reus (3), Riudecols, Santa Bàrbara, Solivella, Tarragona (5), Tortosa (2), Valls i Vila-seca.

  Donada la importància de sensibilitzar la població sobre els beneficis de la lactancia materna, el COFT també va participar al mes d’abril amb una carpa informativa a Tarragona. Aquesta iniciativa social, que va formar part del programa del Mes de la Salut de la ciutat, va estar organitzada pel COFT, l’ASSIR de l’ICS, l’ASSIR de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, el Centre d’Atenció Pediàtrica Rambla Nova de l’ICS, el Banc de llet materna del Banc de Sang i Teixits, i l’Ajuntament de Tarragona.

  COFT

  El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona representa i defensa els interessos generals i professionals dels seus col·legiats vetllant per la bona praxi professional. En l’actualitat aglutina un col·lectiu de més de vuit-cents col·legiats, exercents en els diferents vessants i especialitats de la professió: oficina de farmàcia, analistes, hospitals, ortopèdia, òptica, dermofarmàcia, alimentació, salut pública, indústria, distribució, docència, homeopatia i fitoteràpia.

  Com a agents de salut més propers a la població, treballen per fomentar en la societat hàbits saludables, portant a terme accions educatives, campanyes de prevenció de la salut, atenció farmacèutica i consell en l’ús correcte dels medicaments.

  Per a més informació:

  Gabinet de Comunicació COFT

  Sergi Berga. sberga@garamond.biz - Tel. 977 24 21 28

  Cristina Joanpere

     Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística i analítiques, així com tècniques.
  Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. OK Més informació aquí