Què són els errors de medicació ?

Els errors de medicació són incidents que es deriven de la utilització inapropiada d’un medicament, ja sigui per part del professional sanitari com del pacient o cuidador. Aquests errors, tot i que es poden prevenir, poden causar danys a la persona.

Els errors es poden produir en qualsevol moment del procés de prescripció, dispensació o administració del medicament, tant en els centres d’atenció primària, els hospitals o les farmàcies, com a la mateixa llar del pacient.

Les causes principals dels errors de medicació són les següents:

 • Informació incompleta o inadequada. Pot ser conseqüència d’una mala comunicació entre el professional sanitari i el pacient, i pot incloure, per exemple, una explicació sobre l’ús dels medicaments no massa entenedora, la qual es pot donar tant verbalment (per exemple si s’usa un vocabulari complex) com per escrit (en el cas d’una manca de llegibilitat per qüestions de cal·ligrafia).
 • Administració incorrecta del medicament. Pot incloure confusions en la quantitat de medicament que cal prendre o en la manera com s’ha de prendre (les hores, en relació amb els àpats, si es pot partir o triturar, etc.). També pot ser fruit de l’automedicació.  
 • Incompliment del tractament. Pot ser voluntari o involuntari. Es pot relacionar amb el fet d’escurçar o allargar el tractament per iniciativa pròpia.
 • Similitud d‘envasos i de noms dels medicaments, que pot provocar errors de medicació en fer confondre un medicament amb un altre.
 • Mala conservació o conservació inadequada dels medicaments. Pot ser fruit de:
  • no respectar les recomanacions específiques de conservació del medicament, com ara desar fora de la nevera un medicament que s’ha de mantenir a baixa temperatura, o
  • guardar a casa medicaments que ja no s’han de prendre, la qual cosa pot augmentar el risc tant de confusió com de caducitat dels medicaments, que deixen de fer l’efecte que se n’espera.

  errors

  Les possibles conseqüències que es poden derivar dels errors de medicació són les següents:

  • Contraindicacions (prendre medicaments que poden ser perjudicials en determinades situacions)
  • Duplicitats terapèutiques (prendre dos o més medicaments diferents amb el mateix efecte)
  • Efectes secundaris
  • Reaccions al·lèrgiques
  • Interaccions entre medicaments o entre medicaments i aliments
  • Intoxicacions

  Què podem fer per evitar-los ?

  Assegureu-vos d’entendre tota la informació que us proporcionen els professionals sanitaris en relació amb els medicaments que preneu, tant la verbal com l’escrita. No tingueu vergonya a preguntar tot allò que calgui.

  • Utilitzeu les eines de suport disponibles per evitar els errors de medicació:

  o   Creeu el vostre pla de medicació personalitzat, és a dir, una llista actualitzada de tots els medicaments que preneu. Anoteu-hi:

  - nom del medicament
  - dosi o quantitat
  - dia que vau començar a prendre el medicament
  - quan i com us l’heu de prendre i durant quant de temps
  - alguna recomanació que us hagi donat el personal sanitari

  També és convenient afegir-hi si patiu alguna al·lèrgia a algun medicament o aliment. I no oblideu apuntar-hi els preparats dietètics, les vitamines, calci i plantes medicinals que esteu prenent.

  Cal que mantingueu aquest llistat actualitzat i que el porteu i el mostreu quan aneu a la consulta mèdica, a la farmàcia o consulteu amb qualsevol professional sanitari. 

  errors

  errors

  o   Demaneu a la vostra farmàcia el servei personalitzat de dosificació de medicació. Una vegada a la setmana, el farmacèutic o farmacèutica disposarà la dosi dels medicaments que heu de prendre en cadascuna de les cel·les que formen part del pastiller, d’acord amb el dia i l’hora de la presa.

  • Programeu l’alarma del mòbil perquè soni a les hores d’administració del medicament i us recordi que l’heu de prendre.
  • Eviteu l’automedicació.
  • Cada vegada que us hagueu de prendre un medicament, assegureu-vos que és el que toca en aquell moment i que no el confoneu amb un altre.
  • Si us canvien un medicament de marca, demaneu al farmacèutic o farmacèutica que us anoti en l’envàs a quin altre medicament es correspon dels que estàveu prenent abans.
  • Anoteu a la caixa dels medicaments el nom de qui els ha de prendre, per evitar confusions entre els membres de la família.

   

  I recordi: Davant qualsevol dubte consulti al seu metge o farmacèutic.

   

  BIBLIOGRAFIA:

  -DEPARTAMENT DE SALUT. GENERALITAT DE CATALUNYA. Errors de medicació  [En línia]. Barcelona. <http://medicaments.gencat.cat/ca/ciutadania/seguretat/que-es-un-error-de-medicacio/>    [Consulta:  4 d’octubre de 2019]

  - PROGRAMA PREVENCIÓ ERRORS DE MEDICACIÓ. DEPARTAMENT DE SALUT. GENERALITAT DE CATALUNYA. Tríptic “Si ha de prendre medicaments, faci-ho correctament”. [En línia]. Barcelona.<http://medicaments.gencat.cat/web/.content/minisite/medicaments/ciutadania/1_els_medicaments/documents/triptic_errors_medicacio.pdf> [Consulta:  4 d’octubre de 2019]


  Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística i analítiques, així com tècniques.
  Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. OK Més informació aquí