Consells de Salut: La Grip. Campanya de vacunació

Consell Salut La Grip. Campanya Vacunació

La grip és una malaltia respiratòria aguda produïda per un VIRUS i caracteritzada per un inici brusc dels seus símptomes: febre alta (+ 38º), dolors musculars i articulars, mal de cap i de coll, tos, sudoració i inflamació de les mucoses respiratòries, els quals poden durar entre 5-6 dies.

A Catalunya arriba amb l’hivern, la majoria de les vegades a partir de la segona quinzena de desembre, i s’incrementa habitualment durant les primeres setmanes de gener.

La grip s’encomana fàcilment d’una persona a una altra, principalment a través de les petites gotes que s’expulsen en tossir o esternudar.

El tractament és basa en prendre mesures higièniques i combatre els símptomes. Si els símptomes no milloren amb 3-4 dies, cal consultar al seu metge.

 

1. Les mesures higièniques per el tractament de la grip:

augmentar la ingesta de líquid (2-3 litres al dia), evitar el fum del tabac i l’alcohol, descansa i fer repòs al llit (si és possible), rentar-se sovint les mans i utilitzar mocadors d´un sol ús, humidificar i ventilar bé l´ambient, evitar els locals tancats i mal ventilats i evitar els canvis abruptes de temperatura.

2.Tractament farmacològic:

No hi ha cap medicament que curi la grip però alguns, com els analgèsics i els antitèrmics (paracetamol, àcid acetilsalicílic), ajuden a alleujar o a escurçar algunes molèsties com el mal de cap o la febre.

El descans és important per ajudar a la millora de la infecció.

Els antibiòtics no curen la grip perquè la grip és causada per un virus, i els antibiòtics ataquen els bacteris. Els antibiòtics només són recomanables en casos de presentar-se sobreinfecció bacteriana.

Els antivirals no curen la grip, tot i que n’alleugeren alguns símptomes, redueixen moderadament la durada de la malaltia i les probabilitats de complicacions importants, com ara la pneumònia; ara bé, s’administren només a les persones que poden patir complicacions per la grip, han de ser receptats sempre per un metge o una metgessa i no estan exempts d’efectes secundaris (com qualsevol altre medicament)

 

El tractament preventiu més eficaç és la Vacuna Antigripal. Els virus gripals canvien contínuament. Per aquesta raó cal vacunar-se cada any, ja que la vacuna es prepara per protegir contra els virus que arribaran aquell hivern. El període ideal per fer-ho són els mesos d’octubre i novembre (tot i que la vacunació també es pot realitzar fora d’aquest període) i el seu efecte dura un any.

Aquesta campanya s’adreça a la ciutadania, però especialment a determinats

• Persones de seixanta anys o més.
• Embarassades.
• Persones amb malalties cròniques que la grip pot agreujar.
• Cuidadors de persones que pertanyen a qualsevol dels col·lectius esmentats o hi estan en contacte.
• Persones amb obesitat mòrbida.
• Professionals de la salut.
• Persones en centres per a la gent gran o altres institucions tancades.

RECORDEU


LA VACUNACIÓ ÉS UNA BONA PREVENCIÓ. LA VACUNA S’ADMINISTRA A LA TARDOR.
NO S’HAN DE PRENDRE ANTIBIÒTICS PER TRACTAR UNA GRIP.

 

Obra Social La Caixa

L'ACTE FARMACÈUTIC, GARANTIA DE SALUTPer poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística i analítiques, així com tècniques.
Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. OK Més informació aquí