Consells de Salut: La Grip

Consell Salut Cronofarmacologia dels medicaments

La Grip

L’arribada de l’hivern, amb les baixes temperatures, porta cada any la grip a Catalunya, una infecció respiratòria causada pel virus Influenza que acostuma a ser mes freqüent cap a la primera meitat de gener.

La grip s’encomana amb molta facilitat entre les persones, sobretot entre nens, adolescents i adults joves, transmetentse via tos i/o esternuts, per contacte directe de pell o boca amb infectats, o per compartir estris diversos sense haver estat degudament netejats. A més, cal tenir en compte que produeix una mortalitat destacable en períodes curts de temps, en grups de risc com malalts o gent gran, ja que els descompensa altres malalties que tenen de base.

El període d’incubació de la grip dura uns dos dies, i llavors comença de forma sobtada amb tots o alguns dels següents símptomes: febre alta (entre 39 i 40°C), dolor muscular, tos seca, mal de cap i de coll, malestar general, nas tapat, sensació de fredor, secreció nasal i cruiximent. A part, pot causar diarrees, nàusees i vòmits, especialment en infants.

Tota aquesta simptomatologia pot durar de dos a set dies, encara que la tos i la fatiga poden allargar-se fins a tres setmanes.
Pel que fa al tractament de la grip, no hi ha cap medicament que la curi. De totes formes, en general, analgèsics o antitèrmics com el paracetamol o l’àcid acetilsalicílic poden ajudar a reduir alguns símptomes com el mal de cap o la febre. A més, cal tenir present que els antibiòtic no curen la grip.

Recomenacions per a malalts de grip:

• Fer repòs.
• Beure molta aigua, sucs, brous i infusions.
• Estovar els mocs del nas a la dutxa o bé amb l’aplicació de sèrum fisiològic o aigua amb sal.
• No fumar.
• Prendre caramels sense sucre per evitar la irritació de la gola causada per la tos.
• En esternudar, tapar-se la boca i el nas amb mocadors de paper i llençar-los després de cada ús.
• Evitar el contacte proper, com petons i abraçades, compartir coberts o altres utensilis..., amb les persones de la vora.
• Rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó o bé un preparat amb alcohol.
• Netejar i desinfectar regularment les superfícies i estris que estan més en contacte amb les mans.
• Ventilar sovint els espais tancats obrint les finestres.

Grip versus Refredat:

Cal diferenciar la grip d’altres infeccions víriques més benignes que donen símptomes similars, com el cas del refredat.

El refredat és una malaltia vírica lleu que dóna símptomes similars com poden ser nas tapat amb mucositat, mal de cap i de coll, tos, esternuts, ulls plorosos, cansament, dolors musculars i febre inferior a 39ºC. Com en la grip, no hi ha cap tractament que el curi, ni els antibiòtics; per tant, per alleugerir les molèsties, es poden seguir les mateixes recomanacions i/o prendre’s algun analgèsic i antitèrmic com el paracetamol.

La diferència principal respecte la grip rau en la durada, ja que se sol curar sense tractament al cap d’uns quants dies i se’n poden patir entre dos i cinc al llarg d’un any. A més, mentre que la grip és causada exclusivament pel virus Influenza, fins a 200 virus poden provocar-nos un refredat.

Aquest hivern, amb l’onada de fred siberiana a inicis de febrer, l’arribada de la grip s’ha retardat i ho ha fet en forma d’epidèmia. És per això, que és convenient seguir les mesures higièniques recomanades, tant un cop emmalaltits com de forma preventiva per nosaltres mateixos i les persones del nostre entorn.

En cas de tenir dubtes, consulteu al vostre farmacèutic. També us podeu informar al vostre centre de salut i o bé a Sanitat Respon 24h (061).

 

Obra Social La Caixa

L'ACTE FARMACÈUTIC, GARANTIA DE SALUT


Consells de Salut - La Grip 230.39 KB
Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística i analítiques, així com tècniques.
Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. OK Més informació aquí