Vols deixar de fumar. T'ajudem.

ENHORABONA! Deixar de fumar és posible.

deixarfumar1

Claus per aconseguir deixar de fumar

No és fàcil alliberar-se del tabac ja que fumar ha passat a formar part de la teva vida i de la forma de relacionar-te amb l’entorn. Deixar de fumar pot ser difícil i implica un esforç, però no és impossible. Malgrat que no hi ha cap fórmula miraculosa per aconseguir-ho, et donem algunes claus que t’hi poden ajudar:

1. Decideix-te!

Hi ha moltes raons per alliberar-se del tabac, des de millorar la teva salut, la dels que t’envolten, l’aspecte de la pell, donar exemple als fills... fins a raons econòmiques.

És important que reflexionis un moment sobre el que et proporciona el tabac, els motius pels quals fumes i sobre què penses guanyar deixant de fumar, és a dir, sobre les raons per les quals vols deixar de fumar i que ho anotis tot.

Han de ser motius personals, és a dir, que tinguin sentit per a tu.

deixarfumar2

És possible que fumis per estimular-te, per tenir alguna cosa entre els dits, perquè et relaxa, per automatisme, per plaer, quan estàs trist o preocupat, per donar-te un respir, per necessitat, etc. Reflexiona sobre les teves raons que fan que continuïs fumant. Valora també els beneficis que vols aconseguir deixant de fumar. Et pot interessar conèixer les raons per deixar de fumar comentades per altres persones. Però està clar que les millors raons són las teves, els teus motius personals.

2. Prepara't!

Fixa't una data, si és possible, durant les properes quatre setmanes. A aquesta data l’anomenarem Dia D, el teu primer dia sense fumar. Procura que sigui un dia en què fer-ho sigui més fàcil per a tu perquè o bé estàs més relaxat (en cap de setmana, durant les vacances) o bé estàs més distret (en un dia laborable, etc.). 

deixarfumar3

Si preveus que necessitaràs ajuda, consulta algun professional sanitari del teu centre de salut (de medicina i/o d’infermeria), de les oficines de farmàcia o del telèfon CatSalut Respon (061).

Deixar de fumar no és una acte únic; ni totes les cigarretes es fumen per la mateixa raó ni en la mateixa circumstància; ni tampoc no tenen el mateix valor. Conèixer quan i per què fumes t’ajudarà a poder desenvolupar una estratègia de deshabituació més correcta.

Hi ha situacions que “t’inviten” a fumar, pots anar pensant en buscar alternatives per evitar-les o per afrontar-les.

 

deixarfumar4

3. Deixa de fumar: Dia D

Portes temps fumant, deixar de fumar requereix iniciar un procés en el que has d’aprendre a realitzar activitats quotidianes sense el tabac, és un procés en el qual has de desfer el camí que has recorregut fins ara, es pot dir que hauràs d’aprendre a “desaprendre”.

Avui és el Dia D! Concentra’t en la idea següent: “AVUI NO FUMARÉ”. I evita pensar que mai més no tornaràs a fumar. Preocupa’t només del dia d’avui!

Durant el primer període, el teu estat nerviós i la tensió per qualsevol cosa pot ser que augmentin. Això es produeix per la manca de nicotina. Necessitaràs l’ajuda i el suport dels teus amics i la família.

La falta de nicotina (síndrome d’abstinència nicotínica) pot produir diverses molèsties que poden durar alguns dies i, fins i tot, setmanes, segons cada persona, i que també poden tenir una forma diferent. Et facilitem alguns consells per la síndrome d’abstinència i et proposem que facis alguns exercicis de relaxació que et poden ajudar a alleujar i reduir aquests símptomes.

No obstant això, si et resulten difícils de superar, has de saber que hi ha medicaments d’eficàcia demostrada que et poden ajudar. Hi ha alguns medicaments que no necessiten prescripció mèdica (teràpia substitutiva de la nicotina en forma de pegats, xiclets o comprimits) i n’hi ha que sí que en necessiten (vareniclina i bupropió).

deixarfumar5

Per a més informació, consulta algun professional sanitari (de medicina o d’infermeria del teu centre de salut, de les oficines de farmàcia o bé truca al telèfon 061 del CatSalut Respon).

4. Mantén-t'hi!

Felicitats, ho estàs aconseguint! Mantenir-se sense fumar és una de les coses més importants que pots fer per la teva salut.

Has de saber que en deixar de fumar et sol produir un petit augment de pes de tres o quatre quilograms. Seguir alguns consells bàsics d’alimentació saludable i alguns consells sobre exercici físic et pot ajudar a evitar o limitar aquest increment de pes.

deixarfumar6

Has de saber que en deixar de fumar et sol produir un petit augment de pes de tres o quatre quilograms. Seguir alguns consells bàsics d’alimentació saludable i alguns consells sobre exercici físic et pot ajudar a evitar o limitar aquest increment de pes.

Pot ser que en algun moment busquis excuses per tornar a fumar. Anticipar-te a aquests pensaments et pot ajudar a prevenir una recaiguda.

 

On es pot trobar ajuda?

 

Recursos a distància:

Truqueu al telèfon de Sanitat Respon: 902 111 444

Línia telefònica per ajudar a deixar de fumar. Funciona les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any i cobreix tot el territori de Catalunya o també escrivint a sanitatrespon@sanitatrespon.gencat.cat.

 

Consulteu les pàgines web següents per a informació i ajuda:
http://www.tabaquisme.cat/, web 2.0 a Catalunya que ajuda a deixar de fumar en línia.
www.gencat.cat/salut/depsalut/html/ca/dir2003/index.html, web del Departament de Salut, Generalitat de Catalunya
http://www.msps.es/ciudadanos/proteccionSalud/tabaco/ayuda.htm web del Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat

 

Recursos presencials:

Demaneu visita al vostre centre de salut (metge de capçalera i professional d’infermeria) on us poden assessorar en el procés de deixar de fumar i/o us poden prescriure tractament farmacològic si ho consideren indicat (APSF; Atenció primària sense fum:  http://www.papsf.cat/).

 

Cerqueu informació i ajuda a la farmàcia; existeix la xarxa de farmàcies sense fum en les quals el professional farmacèutic també us proporcionarà assessorament: XARXA DE FARMÀCIES al camp de Tarragona

En cas de tenir dubtes, consulteu al vostre farmacèutic. També us podeu informar al vostre centre de salut i o bé a Sanitat Respon 24h (061).

Obra Social La Caixa                

L'ACTE FARMACÈUTIC, GARANTIA DE SALUT


Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística i analítiques, així com tècniques.
Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. OK Més informació aquí