Grip versus refredat

Tant el refredat com la grip són malalties respiratòries víriques que normalment es curen sense cap tractament. És important conèixer la diferència entre la grip i el refredat perquè, en determinades persones, les complicacions de la grip poden ser fatals.

El refredat

És una malaltia lleu. Està causat per més de 200 virus diferents, és per això que no hi pot haver cap vacuna pels refredats.

Els símptomes que causa són: mocs, nas tapat, mal de coll i de cap, tos i ulls plorosos. Acostuma a començar pel nas i per la gola, i després pot baixar als bronquis.

Un refredat comú desapareix en tres o quatre dies i es cura sense tractament.

Les complicacions són menys freqüents i els símptomes es mantenen menys temps.

Es poden patir entre dos i cinc refredats l'any. Les criatures en tenen més.

La Grip

Apareix com a epidèmia a l'hivern, coincidint amb els mesos de fred. Està causada per menys virus en comparació amb els refredats, és per això que hi ha una vacuna per a la grip.

Comença de cop, amb febre alta (39 o 40ºC), dolors musculars, mal de cap i de coll, malestar general, nas tapat i tos seca. Pot provocar diarrees, nàusees i vòmits (sobretot en infants). La febre que provoca la grip dura de quatre a cinc dies, i la tos i el cansament poden durar tres setmanes.

En la majoria de casos, les persones es recuperen en una o dues setmanes sense necessitat de rebre tractament amb fàrmacs específics.

Les complicacions són més probables i els símptomes es mantenen més temps.

En principi, es pateix una sola grip a l’any ja que la infecció confereix immunitat enfront del virus específic (immunitat de tipus especifica), però la duració d'aquesta immunitat depèn de la composició diferent dels virus prevalents en un moment donat.

Quadre resum simptomatologia de la grip i el refredat:

Grip vs refredat

Prevenció

Tant el refredat com la grip, es contagia mitjançant les mans i l'aire. Per tant, en aquests casos cal que seguiu aquests consells:

 • Rentar-se sovint les mans, sobretot abans de cada àpat amb abundant aigua i sabó.
 • Fer servir mocadors d'un sol ús per mocar-vos i per tapar-vos la boca i el nas quan tossiu o esternudeu. Llenceu els mocadors en una bossa i lligueu-la.
 • Utilitzar màscares protectores en casos específics.
 • Augmentar la ingestió de líquids.
 • Humidificar l'ambient.
 • Evitar el fum del tabac.
 • Ventilar bé l'ambient.
 • Evitar els locals mal ventilats amb molta gent.
 • Evitar els canvis abruptes de temperatura.
 • Descansar.
 • Fer gàrgares.

Tractament

Els antibiòtics no curen ni el refredat ni la grip. De fet, no hi ha cap medicament que els curi, però n'hi ha alguns, com ara els analgèsics i els antitèrmics (paracetamol), ajuden a alleujar o a escurçar algunes molèsties com el mal de cap o la febre.

Els medicaments que prenem habitualment serveixen per reduir les molèsties com el mal de cap, la febre, la congestió nasal o la tos. No obstant això, si algun d'aquests símptomes continua després d'una setmana de tractament cal que ho comentem amb el metge o el farmacèutic. Si estem seguint un tractament per a aquesta malaltia o per a qualsevol altra patologia i hem d'iniciar un nou tractament, cal que ho consultem amb el metge o el farmacèutic.

Obra Social La Caixa                

L'ACTE FARMACÈUTIC, GARANTIA DE SALUT


Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística i analítiques, així com tècniques.
Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. OK Més informació aquí