Èxit d’actuació de les farmàcies de les Terres de l'Ebre al programa de Salut

[20-02-2017]
 • Un 84% de les farmàcies de les quatre comarques van rebre la formació per participar en aquesta campanya de detecció d’arrítmies per la prevenció de l’ictus del 7 de novembre al 20 de desembre
 • Les oficines de farmàcia ebrenques han pres el pols a un total de 1.015 ciutadans, xifra que representa un 25% del total de proves realitzades a tot Catalunya (4.063) i les situa capdavanteres en nombre de test efectuats
 • El 6,4% de les persones a qui s’ha pres el pols a les Terres de l’Ebre han estat derivades a centres de salut per ser aquest irregular
 • Pren-te el pols

  Tarragona, 20 de febrer del 2017

  Les farmàcies de les Terres de l’Ebre han participat molt activament en la primera fase del programa ‘Pren-te el pols’, una campanya de detecció d’arrítmies per la prevenció de l’ictus impulsada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Ictus i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya entre els que s’inclou el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT), realitzada del 7 de novembre al 20 de desembre del 2016.

  Un 84% de les farmàcies de les quatre comarques, en concret 75 de les 89 existents, van rebre la formació per formar part d’aquesta iniciativa, una xifra força més elevada que a la resta de regions sanitàries de Catalunya on també s’ha dut a terme: Barcelona ciutat-AIS Dreta (45%), Osona (75%), Vallès Oriental (49%) i Vallès Occidental Est (54%), cobrint un un territori amb una población aproximada de 1.800.000 habitants.

  Com indica Joaquim Nolla, president del COFT, “la farmacia, com l'espai de salut més proper a la població, era evident que havia de formar part d'aquesta campanya ja que entenem que és l'entorn idoni per fer aquestes mesures preventives. Quan pensem amb el pacient com a focus és evident que qualsevol acció preventiva és ideal per a ell”.

  Es calcula que entre un 8% i un 10% de la població de més de 60 anys té arítmia; i a les Terres de l’Ebre, s’estima que 1.100 persones en tenen i no ho saben. En aquest sentit, el programa ‘Pren-te el pols’ és una estratègia de socialització i sensibilització ciutadana que busca donar a conèixer la relació entre una arítmia i la possibilitat de patir un ictus, la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes, per tal que la gent de 60 anys o més es prengui el pols regularment.

  Així s’ha implantat la Ruta de la Fibril·lació Auricular (FA) que permet millorar la detecció, a través de prendre el pols a les farmàcies, que deriven els pacients als CAP per establir el diagnòstic i actuar amb el tractament de la fibril·lació auricular més adient per evitar l’aparició de l’ictus.

  L’ictus és una alteració brusca de la circulació de la sang al cervell que provoca que les cèl·lules cerebrals d’una part del cervell morin, provocant que un 45% dels afectats quedi amb discapacitat.

  Resultats de la campanya Pren-te el pols

  Les farmàcies ebrenques han sigut les més proactives de tot Catalunya, prenent el pols a un total de 1.015 persones, xifra que representa el 25% del total de proves realitzades a Catalunya (4.063) i les situa capdavanteres en quant a nombre de tests efectuats.

  Els resultats a nivell de Terres de l’Ebre són els següents:

  • En els 40 dies que, aproximadament, ha durat la campanya, les farmàcies han atès a un total de 1.125 persones.
  • D’aquestes, s’ha pres el pols a 1.015 i s’ha exclòs a 110.
  • De les 1.015 persones a qui s’ha pres el pols, 373 han sigut homes i 642 dones.
  • El 6,4% de les persones a qui s’ha pres el pols (65) han estat derivades a centres de salut per ser, aquest (el pols), irregular.
  • De les persones detectades amb pols irregular, el 52% (34) són homes i el 48% (31) són dones.
  • La mitjana d’edat de les persones derivades és de 74,1 anys.
  • El principals motius d’exclusió han estat que els usuaris eren menors de 60 anys (57%) i que ja estaven diagnosticats d’arítmies (31%).

  A nivell de tot Catalunya es pot afirmar que:

  • En els 40 dies que, aproximadament, ha durat la campanya, les farmàcies han atès a un total de 4.729 persones.
  • D’aquestes, s’ha pres el pols a 4.063 i s’ha exclòs a 666.
  • El 5,9% de les persones a qui s’ha pres el pols han estat derivades a centres de salut per ser, aquest (el pols), irregular.
  • De les persones detectades amb pols irregular, el 43% són homes i el 57% són dones.
  • La mitjana d’edat de les persones derivades és de 73,6 anys.
  • El principals motius d’exclusió han estat que els usuaris eren menors de 60 anys (52%) i que ja estaven diagnosticats d’arítmies (36%).

  COFT

  El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona actua com a representant dels interessos generals dels farmacèutics i la defensa dels seus interessos professionals, vetllant per la bona praxi professional dels seus col·legiats. En l’actualitat aglutinen un col·lectiu de més de vuit-cents col·legiats, exercents en les diferents vessants i especialitats de la professió: oficina de farmàcia, analistes, hospitals, ortopèdia, òptica, dermofarmàcia, alimentació, salut pública, indústria, distribució, docència, homeopatia i fitoteràpia. Com a agents de salut més propers a la població, treballen per fomentar en la societat hàbits saludables portant a terme accions educatives, campanyes de prevenció de la salut, atenció farmacèutica i consell en l’ús correcte dels medicaments.

  Per a més informació:

  Gabinet de Comunicació COFT

  Lluïsa Descarrega.

  lluisa@garamond.biz Tel. 663 43 61 78 / 977 24 21 28

  Cristina Joanpere  Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística i analítiques, així com tècniques.
  Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. OK Més informació aquí