El COFT inicia una campanya de sensibilització vers el consum d’alcohol

[15-11-2017]
 • Aquest dimecres 15 de novembre, en el marc del Dia Mundial Sense Alcohol, el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona publica un tríptic explicatiu on adverteix la població sobre els riscos d’aquesta droga
 • Aquesta és una de les primeres accions que ha posat en marxa el Grup de Treball (GdT) del COFT “Prevenció en drogues des de la Farmàcia Comunitària”
 • Gairebé dos de cada tres adolescents tarragonins (63,9%) ja ha provat l’alcohol tres vegades o més a la vida mentre que els que no l’han consumit mai representen menys d’una quarta part del total (23%)
 • El 21 de novembre s’oferirà una sessió formativa per a farmacèutics “L’alcohol és una droga. Et formem per intervenir”
 • Tarragona, 14 de novembre de 2017

  El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) inicia una campanya de sensibilització vers el consum d’alcohol. Aquest dimecres 15 de novembre, en el marc del Dia Mundial Sense Alcohol, el COFT publicarà un tríptic explicatiu sobre l’alcohol, que ells mateixos han editat, per tal d’augmentar la percepció de risc d’aquesta droga entre la població. Aquesta és una de les primeres accions dins del projecte que ha posat en marxa el Grup de Treball (GdT) del COFT “Prevenció de drogues des de la farmàcia comunitària”.

  GdT

  El tríptic, que es lliurarà a les farmàcies de la província de Tarragona, està enfocat principalment a mares i pares de fills menors d’edat, amb un apartat específic de consells a les famílies sobre com prevenir el consum d’alcohol en aquest col·lectiu. Però, també conté informació general sobre com calcular si el consum d’una persona es considera de risc, i un apartat que adverteix sobre alcohol i combinats, en concret alcohol i begudes energètiques i alcohol i medicaments, ja que aquestes combinacions són cada vegada més freqüents i augmenten els propis riscs de l’alcohol. Per últim, s’ofereixen App's d'utilitat.

  El GdT del COFT, Prevenció en drogues des de la Farmàcia Comunitària, “neix amb la voluntat d’estudiar l’estat de situació de les drogues que poden esdevenir un problema actualment, quines són les tendències, les drogues top ten i els perfils de consum”, exposa Cristina Guzman, farmacèutica i membre d’aquest GdT.

  En una primera fase de documentació, el GdT va contactar amb els referents de drogues de la zona: Unitats mòbils Creu Roja, CAS Reus – Tortosa – Tarragona, Subdirecció General Drogodependències, Proyecto Hombre, Energy Control, Casa acollida drogodependents, Centre Drogodependències del Garraf, CAP i Hospital, La Illeta (Centre d’Activitats i d’Acollida) de Reus, etc.; i també amb el Servei de Prevenció Drogodependències de l’Ajuntament de Tarragona.

  Després d’analitzar tota la informació, es detecta que el rànquing de drogues d’abús l’encapçala l’alcohol, seguit pel tabac i el cànnabis. En nivells secundaris està la cocaïna, l’èxtasi i drogues de disseny, amfetamines/Speed, tranquil·litzants i somnífers (amb recepta o sense), al·lucinògens, heroïna i inhalats, altres substàncies psicoactives i injecció de drogues. També hi ha un increment del consum de begudes energètiques tipus Red Bull, etc. “És per això que decidim focalitzar els esforços amb l’alcohol, la droga que encapçala el rànquing de consum, i que la farmàcia comunitària sigui considerada un punt de referència per a la seva prevenció, com a establiment sanitari a peu de carrer, amb una campanya de sensibilització”, manifesta Guzman.

  El consum d’alcohol entre els adolescents tarragonins

  Segons una enquesta realitzada pel mateix GdT “Prevenció en drogues des de la Farmacia Comunitària” entre els adolescents tarragonins, existeix un consum desigual en funció de la tipologia de les drogues que es contempli. D’entrada, preguntats sobre el consum al llarg de la vida, s’evidencia la preponderància de l’alcohol com a droga més consumida entre els adolescents tarragonins: gairebé dos de cada tres (63,9%) ja l’han provat tres vegades o més a la vida als seus 15-16 anys, mentre que els que no l’han consumit mai representen menys d’una quarta part del total (23%).

  Matisant aquests resultats, el percentatge d’adolescents que declara haver-se emborratxat o que ha practicat consum de begudes alcohòliques de manera intensiva (consum de cop o abusiu) és menor, malgrat que segueix situant-se en l’escala superior del conjunt de drogues analitzades: un 47,8% dels adolescents declara haver-se emborratxat alguna vegada a la vida (un 28,3% ho ha fet almenys tres vegades), i un 29,6% ha practicat el consum abusiu (15,7% almenys tres vegades a la vida).

  Sessió formativa: l’alcohol és una droga

  El pròxim 21 de novembre, el GdT del COFT, “Prevenció en drogues des de la Farmacia Comunitària”, oferirà la sessió formativa adreçada als farmacèutics: “L’alcohol és una droga. Et formem per intervenir”.

  En aquesta jornada, que tindrà lloc a les 15 hores a la Sala d’actes del COFT (Enric d’Ossó, 1. Tarragona), “volem formar i donar les eines al farmacèutic per poder fer una prevenció primària envers l’alcohol i detectar el seu abús des de la farmacia comunitària”, explica Èlia Esteve, Vocal de Promoció i Docència del COFT.

  Després d’aquesta sessió i amb el tríptic com a eina al taulell de la farmàcia, “els farmacèutics estaran formats i preparats per poder informar i assessorar a les

  famílies sobre el consum d’alcohol, i fins i tot detectar casos i poder derivar-los als professionals adients”, conclou Esteve.

  COFT

  El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona representa i defensa els interessos generals i professionals dels seus col·legiats vetllant per la bona praxi professional. En l’actualitat aglutinen un col·lectiu de més de vuit-cents col·legiats, exercents en els diferents vessants i especialitats de la professió: oficina de farmàcia, analistes, hospitals, ortopèdia, òptica, dermofarmàcia, alimentació, salut pública, indústria, distribució, docència, homeopatia i fitoteràpia.

  Com a agents de salut més propers a la població, treballen per fomentar en la societat hàbits saludables portant a terme accions educatives, campanyes de prevenció de la salut, atenció farmacèutica i consell en l’ús correcte dels medicaments.

  Per a més informació:

  Gabinet de Comunicació COFT

  Lluïsa Descarrega. lluisa@garamond.biz - Tel. 663 43 61 78 / 977 24 21 28

  Cristina Joanpere

     20180502 Tríptic sobre prevenció alcohol 2.48 MB  Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística i analítiques, així com tècniques.
  Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. OK Més informació aquí