Les farmàcies de Tarragona amb la Setmana Europea de la Prova del VIH

[17-11-2017]
 • Les 20 oficines de farmàcia de la província de Tarragona acreditades per realitzar la prova ràpida del VIH/Sida, oferiran material divulgatiu a la població per conscienciar-los de la importància de fer-se aquest test.
 • Els farmacèutics, com a agents de salut propers a la població, són un col·lectiu molt sensibilitzat amb la Sida i la seva prevenció.
 • Des de l’any 2012, s’han realitzat un total de 1.306 proves a la provincia.
 • Tarragona, 16 de novembre del 2017

  Del 17 al 24 de novembre, en motiu de la Setmana Europea de la Prova del VIH i del Dia Mundial de la Sida el proper 1 desembre, les 20 farmàcies de la província de Tarragona acreditades per realitzar la prova ràpida del VIH/SIDA, oferiran material divulgatiu a la població per conscienciar-los de la importància de fer-se aquest test.

  Poster1

  Aquest material inclou des d’una completa revista amb tota la informació sobre la Sida, fins a un fulletó explicatiu sobre la prova rápida del VIH amb el directori de centres i farmàcies que l’ofereixen, així com un tríptic sobre l’embaràs i la Sida, entre d’altres. Aquesta iniciativa compta amb el suport i col·laboració del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) i del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu d’incidir en la prevenció de la infecció per VIH i la seva detecció precoç, aprofitant la capil·laritat, l’accessibilitat i la confiança de la població amb les que compten les oficines de farmàcia.

  La prova ràpida del VIH a les farmàcies de Tarragona

  Des de l’estiu del 2015, un total de 20 farmàcies de la província de Tarragona realitzen aquest servei. Concretament, 16 al Camp de Tarragona: 2 farmàcies de Valls i 2 a El Vendrell que es van afegir a les 12 farmàcies de Tarragona i Reus que des del 2012 ja fan aquesta prova; i 4 que es van incorporar a les Terres de l’Ebre: 2 a Tortosa i 2 a Amposta. Aquesta iniciativa neix fruit del conveni signat entre el CatSalut, la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, la Regió Sanitària de les Terres de l'Ebre i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya.

  VHI1

  Reus que des del 2012 ja fan aquesta prova; i 4 que es van incorporar a les Terres de l’Ebre: 2 a Tortosa i 2 a Amposta. Aquesta iniciativa neix fruit del conveni signat entre el CatSalut, la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, la Regió Sanitària de les Terres de l'Ebre i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya.

  L'any 2012 es va iniciar una prova pilot en diverses farmàcies de Tarragona i Reus. Gràcies als bons resultats que ha tingut la seva implantació i al compromís que segueixen mostrant els farmacèutics com a agents de salut propers a la població -són un col·lectiu molt sensibilitzat amb la SIDA i volen participar activament en la prevenció d’aquesta malaltia-, ha anat creixent la xarxa de farmàcies que s'han unit a aquesta iniciativa. Així, una gran part de les localitats més poblades de la província ja compten amb farmàcies on es poden realitzar la prova ràpida per a la detecció del VIH.

  Poster2

  Des del maig del 2012 i fins a octubre del 2017, s’han realitzat un total de 1.306 proves a la província de Tarragona, 19 de les quals han resultat reactives. Concretament:

  - Tarragona: 685 proves

  - Reus: 501

  - El Vendrell: 38

  - Valls: 16

  - Tortosa: 39

  - Amposta: 27

  A Catalunya des de l’any 1981 s’han diagnosticat més de 15.000 casos de SIDA i s’estima que al voltant de 30.000 persones estan infectades pel VIH, tot i que moltes d’aquestes no ho saben. Saber el més aviat possible si s'està infectat permet beneficiar-se d’un seguiment mèdic, accedir a un tractament eficaç que millori la qualitat de vida, així com adoptar les mesures necessàries per evitar la reinfecció i la transmissió del VIH.

  Es pretén facilitar l’accés a una prova ràpida, anònima i confidencial, a través de les oficines de farmàcia (OF) que ja col·laboren en altres programes de reducció de danys a poblacions que presenten conductes de risc, i que no acostumen a adreçar-se a la xarxa sanitària, a més d’evitar el retard del diagnòstic.

  Aquesta prova, realitzada en farmàcies, ha permès detectar a persones infectades pel virus, contribuint així a disminuir la propagació de la infecció i mitjançant la derivació als centres sanitaris corresponents, es pot iniciar el tractament ràpidament i millorar el pronòstic de la progressió de la infecció.

  En aquesta adreça web (http://www.coft.cat/font/index.php?CODOBJ=12004) podrá conèixer el llistat de farmàcies que ofereixen aquest test. En aquestes farmàcies es fa la prova amb un cost de només 10€, donat que està cofinançada pel Servei Català de la Salut.

  Què és la prova i com es fa?

  La prova del VIH/SIDA és una anàlisi de sang senzilla que detecta la presència d’antígens i d’anticossos contra el VIH dins l’organisme. La prova va acompanyada d’una correcta información sobre la transmissió del VIH, com evitar-la, i sobre les possibles repercussions de la infecció i de suport emocional abans i després de la prova. Els resultats s’obtenen a la mitja hora de fer-se la prova.

  VHI2

  Qui hauria de fer-se la prova del VIH?

  Qualsevol persona, home o dona, pot estar infectada pel VIH si s’ha exposat al virus mitjançant relacions sexuals o sang. És recomanable que es facin la prova del VIH/SIDA les persones que es trobin en alguna de les següents situacions:

  • Els homes i les dones que han tingut relacions sexuals amb penetració sense preservatiu amb una o diverses parelles de les quals desconeixen si estaven infectades o no.
  • Les persones que han compartit material utilitzat per injectar-se drogues.
  • Les dones embarassades o les que pensin tenir un fill.
  • Les persones que han tingut alguna infecció de transmissió sexual.
  • Les parelles estables que volen deixar d’utilitzar preservatiu en les seves relacions sexuals.

  Si has estat exposat a una situació de risc i no han transcorregut 72 hores des de l’exposició pots anar, ràpidament (millor abans que hagin passat 6 hores) al servei d’urgències d’un hospital on valoraran el risc i poden aconsellar-te iniciar un tractament preventiu que podría evitar la infecció.

  Trobaran tota la informació sobre la prova ràpida de detecció precoç del VIH a la página web del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (http://www.coft.cat/font/index.php?CODOBJ=11994)

  COFT

  El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona representa i defensa els interessos generals i professionals dels seus col·legiats vetllant per la bona praxi professional. En l’actualitat aglutinen un col·lectiu de més de vuit-cents col·legiats, exercents en els diferents vessants i especialitats de la professió: oficina de farmàcia, analistes, hospitals, ortopèdia, òptica, dermofarmàcia, alimentació, salut pública, indústria, distribució, docència, homeopatia i fitoteràpia.

  Com a agents de salut més propers a la població, treballen per fomentar en la societat hàbits saludables portant a terme accions educatives, campanyes de prevenció de la salut, atenció farmacèutica i consell en l’ús correcte dels medicaments.

  Per a més informació:

  Gabinet de Comunicació COFT

  Lluïsa Descarrega. lluisa@garamond.biz - Tel. 663 43 61 78 / 977 24 21 28

  Cristina Joanpere  Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística i analítiques, així com tècniques.
  Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. OK Més informació aquí