El 20,3% de les persones que realitza exercici físic porta una dieta inadequada

[25-01-2018]

·         Aquesta dada es desprèn de l'estudi dut a terme per farmacèutics de la província de Tarragona sobre hàbits alimentaris i d'activitat física, dins de la campanya nacional Plenufar 6, reconeguda pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat

 

Tarragona, 19 de gener del 2018

El 20,3% de les persones que realitzen exercici físic porta una dieta inadequada. Aquesta és una de les conclusions de les 200 enquestes realitzades pels farmacèutics de la província de Tarragona entre els mesos d'abril, maig i juny de 2017, en el marc de la campanya Plenufar 6 -educació nutricional en l'activitat física-.

 

Els objectius d'aquesta nova edició del Pla d'Educació Nutricional pel Farmacèutic (Plenufar), una iniciativa del Consejo General de Farmacéuticos a través de la seva vocalia d'Alimentació i en col·laboració amb el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT), van ser formar les persones que realitzen algun tipus d'activitat o exercici físic per dur a terme una adequada alimentació, i de l'altra, recollir informació sobre la situació nutricional i la pràctica d'activitat física d'aquest grup de població.

 

Com explica la Sra. Neus Valveny, vocal d’Alimentació del COFT: “en primer lloc, vam traslladar la importància de realitzar activitat física per tenir un bon estat de salut i per prevenir i controlar malalties; però sobretot es va tractar de formar en hàbits alimentaris recomanables a totes aquestes persones que d’una manera o altra realitzen algun tipus d’activitat física, des dels joves que corren cada dia fins a les persones que surten a passejar”.

 

Per la seva banda, el president del COFT, el Sr. Joaquim Nolla, valora molt positivament aquesta campanya. “Estem convençuts que aquest pla d'educació nutricional ha facilitat al farmacèutic -agent de salut més proper al ciutadà- la possibilitat de contribuir a informar i educar en matèria d'alimentació a totes aquelles persones que realitzen alguna mena d’activitat física i van a la farmàcia buscant assessorament”.

 

Dades generals

El perfil de l'enquestat és a parts iguals homes (50%) i dones (50%) de 44,7 anys de mitjana, amb un índex de massa corporal (IMC) de 24,7, amb estudis universitaris o superiors, (48,9%), que passa 4,8 hores al dia assegut/-da, dorm 7,1 hores i en un 68,2% dels casos no tenia cap malaltia crònica, sent la hipertensió arterial (9,9%), i la hipercolesterolèmia (10,4%) les malalties cròniques més prevalents.

 

Altres conclusions rellevants:

-          El 63,1 d’homes i dones enquestats mai havien fumat i el 25,5% eren exfumadors.

-          Un 13,9 va afirmar tenir algun tipus d'intolerància alimentària, sent la intolerància a la lactosa la més freqüent (6,2%).

-          El 62% prenien suplements o ajudes ergogèniques, sent els multivitamínics (29,6%), les barretes energètiques (16,1%) i el magnesi (13%) els més consumits.

-          L’11,4% dels individus percebien la seva salut com a dolenta o regular enfront del 42,7% que la consideraven bona, 32,9% molt bona i 13% excel·lent.

 

Hàbits alimentaris i activitat física

Pel que fa a aquests dos àmbits, s’han extret les següents conclusions a partir de les enquestes realitzades a la província de Tarragona:

-          La qualitat de la dieta dels qui realitzen activitat física va ser adequada en un 13,1% dels participants, moderadament adequada en un 66,6% i inadequada en un 20,3%.

-          La puntuació mitjana de qualitat de la dieta va ser de 40,1 punts quan la màxima puntuació possible era de 54 punts. Es correspondria a un 7,5 sobre 10.

-          El 54,1% dels enquestats va afirmar consumir fruita 2 o més vegades al dia, mentre que un 41,6%, consumia verdures o amanides 2 o més vegades al dia.

-          El 38,5,% dels participants va afirmar consumir carn menys de 4 vegades a la setmana. Mentre que només un 18,7% dels enquestats consumia peix més de 4 vegades a la setmana.

-          El 86,9% dels enquestats consumia begudes ensucrades menys de 4 vegades a la setmana.

-          La mitjana de consum de gots d'aigua al dia va ser de 6,4 gots.

-          La mitjana de METs totals al dia que realitzaven els participants va ser de 8,75 (h/dia). El MET és la unitat de mesura de l'índex metabòlic i correspon a 3,5 ml O2/kg/min, que és el consum mínim d'oxigen que l'organisme necessita per mantenir les seves constants vitals. Per exemple, quan diem que una persona realitza un exercici amb una intensitat de 10 METs, vol dir que està exercint una intensitat 10 vegades més gran del que faria en repòs.

-          Pel que fa a la intensitat de l’activitat física, un 52,1% és vigorosa, un 21,8% moderada i un 26,1% lleugera.

 

Sobre Plenufar

Fa més de dues dècades que el Consejo General de Farmacéuticos, a través de la seva vocalia d’Alimentació, responent a la inquietud i responsabilitat sanitària i social dels farmacèutics, es va involucrar en l’educació nutricional de la població amb l’objectiu de millorar la seva salut i qualitat de vida. Per aquest motiu, l’any 1992 es va posar en marxa el primer Pla d’Educació Nutricional a la població, Plenufar, en el qual 3.000 farmacèutics van formar a mestresses de casa. Posteriorment es va desenvolupar, l’any 2000, Plenufar II dirigit a escolars d’edats compreses entre 10 i 14 anys. En l’any 2005, Plenufar III, en el qual es va assessorar i valorar l’estat nutricional de la gent gran. En 2009 es va desenvolupar Plenufar IV, escollint les dones en estat preconcepcional, embarassades i mares lactants. Per últim, Plenufar V en el 2013, es va centrar en la promoció d’hàbits alimentaris i estils de vida saludables en dones en edat climatèrica i van participar 2.500 farmacèutics.

 

Plenufar 6 ha estat reconeguda com a activitat d’interès sanitari pel Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad i compta amb el patrocini de Laboratoris Cinfa, Coca-Cola Iberia i Ferrer Internacional.

 

COFT

El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona representa i defensa els interessos generals i professionals dels seus col·legiats vetllant per la bona praxi professional. En l’actualitat aglutinen un col·lectiu de més de vuit-cents col·legiats, exercents en els diferents vessants i especialitats de la professió: oficina de farmàcia, analistes, hospitals, ortopèdia, òptica, dermofarmàcia, alimentació, salut pública, indústria, distribució, docència, homeopatia i fitoteràpia.

 

Com a agents de salut més propers a la població, treballen per fomentar en la societat hàbits saludables portant a terme accions educatives, campanyes de prevenció de la salut, atenció farmacèutica i consell en l’ús correcte dels medicaments.

 

Per a més informació:

Gabinet de Comunicació COFT

Lluïsa Descarrega. lluisa@garamond.biz - Tel. 663 43 61 78 / 977 24 21 28

Cristina Joanpere

 

 

Font: COFT


Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística i analítiques, així com tècniques.
Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. OK Més informació aquí