Els farmacèutics de Tarragona col·laboren activament per prevenir el consum d'alcohol en menors

[18-11-2019]
 • En el marc del Dia Mundial sense Alcohol, el COFT ha instal·lat una carpa a Tarragona per conscienciar els ciutadans sobre el consum de l’alcohol i els riscos que comporta
 • El COFT, a través del Grup de Treball (GdT) Prevenció sobre Drogues des de la Farmàcia Comunitària, valora positivament l’acollida que ha tingut aquesta iniciativa per part de la població
 • Tarragona, 15 de novembre de 2019

  Més d’un centenar de persones de Tarragona han participat en la jornada de sensibilització sobre el consum de l’alcohol que ha organitzat el COFT, a través del Grup de Treball (GdT) Prevenció sobre Drogues des de la Farmàcia Comunitària i amb la col·laboració de l'Ajuntament de Tarragona, Ajuntament de Reus, CAS Tortosa-Clínica Terres de l’Ebre, Col·legi Oficial de Metges de Tarragona i Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, amb motiu del Dia Mundial Sense Alcohol. Una carpa instal·lada al Mercat Central (sortida carrer Cristòfor Colom), ha estat el punt on els tarragonins han pogut escoltar els consells dels professionals de la farmacia respecte a la importància de la prevenció primària en el consum d’alcohol.

  La coordinadora del Grup de treball de Prevenció sobre Drogues des de la Farmacia Comunitària del COFT, Cristina Guzman, ha valorat positivament l’acollida que aquesta acció ha tingut per part de la població i ha manifestat que, durant la jornada, “s’ha informat sobre els riscos que comporta el consum d’alcohol i s’ha aconsellat a les famílies sobre com prevenir el consum d’aquesta substància en menors”.

  1

  Amb l’objectiu d’endarrerir l’edat d’inici de consum, promoure el compliment de la normativa, augmentar la percepció de risc, reduir la problemàtica associada als efectes de l’alcohol (accidents, violència, abusos, etc.), i disminuir la probabilitat d’abús i dependència, així com altres problemes de salut associats, a partir de les 10 h d’aquest divendres, professionals farmacèutics i tècnics del Servei de Prevenció d’Addiccions de les entitats col·laboradores han posat a disposició dels ciutadans els recursos necessaris per a una prevenció primària en el consum d’alcohol.

  En aquest sentit, s’han repartit punts de llibre amb la recepta per elaborar begudes saludables, com sucs. Alhora, tal com explica Marisa Cerrillo, responsable del Servei de Prevenció de les Addiccions de l’Ajuntament de Tarragona, “s’han realitzat diferents actuacions en funció dels perfils”. Els adolescents i universitaris han pogut, entre altres, calcular el seu hàbit de consum d’alcohol i comprovar com aquest afecta els reflexos i moviments mitjançant unes ulleres, facilitades per l’Ajuntament de Tarragona, que simulen la situació d’anar begut. Els adults consumidors d’alcohol també han pogut veure el seu consum habitual d’una forma visual. Altres actuacions han anat dirigides a les famílies d’adolescents, a les quals se’ls ha informat del contingut del tríptic, que s’ha repartit durant la jornada i que explica els efectes que provoca l’alcohol.

  2

  Aquesta peça, editada pel COFT, està dirigida principalment a pares i mares de menors d’edat. En aquest sentit, compta amb un apartat específic adreçat a les famílies amb consells pràctics per prevenir el consum d’alcohol en edats primerenques. Alhora, el material adverteix dels riscos que comporten els combinats d’aquesta substància amb begudes energètiques i també amb medicaments. Guzman assegura que “l’alcohol pot interaccionar amb molts medicaments d’ús habitual, com els antigripals o els antibiòtics, i la població ho desconeix”.

  El tríptic, que es pot trobar a les farmàcies de la demarcació de Tarragona, també inclou recursos pràctics com dues APP’s d’utilitat i informació general sobre com calcular si el consum d’una persona es considera de risc. El consum de borratxera o binge drinking és considerada la forma més habitual de consum de risc entre el col·lectiu jove i adolescent. De fet, els resultats per a Catalunya de la darrera Enquesta domiciliària sobre alcohol i drogues a Espanya (EDADES) 2017 conclouen que les prevalences més elevades del consum episòdic intensiu d’aquesta substància en la població de 15 a 64 anys es troben en el grup d’edat més jove, de 15 a 29 anys.

  3

  Cal recordar que l’alcohol és la droga més consumida, acceptada i una de les que més problemes socials i de salut provoca a la població. El gènere, l’edat, el pes i la freqüència de consum poden incidir en els seus efectes. Les xifres d’EDADES mostren que, entre les drogues consumides a una edat més primerenca, es troben aquelles que, com l’alcohol i el tabac, tenen un comerç legal. L’estudi manifesta que la mitjana d’edat d’inici de consum d’aquesta substància és de 16,7 anys. Amb tot, cal matissar que des de l’any 2011, la ingesta diària d’alcohol presenta una lenta, però progressiva, tendència a la baixa.

  COFT

  El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona representa i defensa els interessos generals i professionals dels seus col·legiats vetllant per la bona praxi professional. En l’actualitat aglutina un col·lectiu de més de vuit-cents col·legiats, exercents en els diferents vessants i especialitats de la professió: oficina de farmàcia, analistes, hospitals, ortopèdia, òptica, dermofarmàcia, alimentació, salut pública, indústria, distribució, docència, homeopatia i fitoteràpia.

  Com a agents de salut més propers a la població, treballen per fomentar en la societat hàbits saludables, portant a terme accions educatives, campanyes de prevenció de la salut, atenció farmacèutica i consell en l’ús correcte dels medicaments.

  Per a més informació:

  Gabinet de Comunicació COFT

  Aida Paredes. aida@garamond.biz - Tel. 977 24 21 28

  Cristina Joanpere

     Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
  Aceptar tot. OK Més informació aquí